Door de oorlog omgekomen Zelhemmers in Indonesië

 

Hendrik Lovink
Henk Lovink geboren op 23 februari 1926, Heidenhoek B64, zoon van Gerrit Lovink. Overleden op 26 maart 1949 aan zijn verwondingen in Sibolga op Zuid Sumatra op 23 jarige leeftijd.
Hij is eerst begraven op Ereveld Sibolga, later herbegraven op Ereveld te Medan.
 

 

 

 

Herbegraven op Ereveld te Medan

 
A.H. Schoenaker
Soldaat van het 2e bataljon, 10e regiment infanterie Koninklijke Landmacht, geboren op 28 november 1928, sneuvelde bij het aanbreken van de morgen, na een auto ongeluk, op 27 april 1947 te Modjokerto. De 1½ tonner, waarop hij gezeten was werd bij een onbewaakte overweg door een trein gegrepen.
Hij is begraven op het Ereveld Kembang Kuning op Soerabaja.

 

Het oude graf van A.H. Schoenaker

Dienstmakker H.C.K. Santbulte bij het
vernieuwde graf van Schoenaker
 
 

 

A.H. Schoenaker in het legerkamp

 

 

M.B. Wassink
Soldaat Eersteklas Marinus Bernadus Wassink geboren op 1 mei 1927 aan de Meeneweg 13 (A166), gesneuveld in Muntilan/Djokjakarta op 23 december 1948 's middags om 16.00 uur op 21 jarige leeftijd. Begraven op het Ereveld Kalibanteng (Semarang) op 24 december 's morgens om 09.00 uur, de legerpredikant was ds. P. v.d. Schaaf.

 

Vader Jan Wassink omstreeks 1972
bij het graf van zijn zoon

   

Het oude graf van M.B. Wassink

Evert Wassink bij het graf van zijn broer

 

M.B. Wassink in het legerkamp

 

Ereveld Kalibanteng (Semarang)

 

Overleden ten gevolge van de ontberingen in het Jappenkamp

Gerrit Jan Bel geboren te Zelhem op 28-3-1886 te Zelhem overleden op 2-2-1945 in Semarang begraven op het ereveld Kalibanteng (Semarang) samen met zijn vrouw Theodora Louise Albertine Bogaardt, geboren op 2-7-1884, overleden in het vrouwenkamp te Malang (Ned. Indie) 28-9-1945).
Gerrit Jan Bel was de zoon van Gerhard Bel en Johanna Everdina Praastink, gehuwd op 21-01-1918 te Bandoeng, ze hadden 3 kinderen.


"Indiëgangers" onderweg naar Indonesië
Gerrit Jan Bel als tweede van links op de achterste rij

 

Zelhemmers die in Indonesië gelegerd zijn geweest

 
E. Arentsen
Evert Arendsen uit de Oosterwijk.

 

   
  D. Bargerman
   
  G.W. Berendsen
   
  W. Berendsen
   
  T. Besselink
   
  A.H. Bloemendal
   
  B. Boenink
   
  H. ten Bokkel
   
  G. Bretveld
   
 
H.A. ten Brinke
Henk ten Brinke uit de Halle Heide was ingedeeld bij de 7e December divisie en keerde op 20 juli 1949 ziek terug uit Indië met de Kota Inten.
   
  G.E.J. Bruil
   
G.W. Buttner
   
G.M. Buunk
Gert Buunk, korporaal, dienstdoend sergeant bij de Irene - 2e divisie (Palmboom). Opgekomen in september 1946 bij de Saksen Weimarkazerne te Arnhem. Is in Indië 3 maal gewond geraakt. De laatste keer doordat hij met zijn jeep op een mijn is gereden. Tengevolge hiervan, in 1949, vervroegd terug naar Nederland met de rode kruis boot Grote Beer.
Hij was zijn gehele dienstijd gelegerd op Java.
De pasfoto is genomen op 10 juli 1948 te Modjokerto.
   
  H. Damstra
   
  H. Diersen
   
  D.W. Ebbers
   
  H. Eenink
   
  A. Eggink
   
  H.W. Ellenkamp
   
  B. Eskes
   
  G.H. Eskes
   
  J.W. Essink
   
  G. Evers
   
  A.Th.A. Goossens
   

J.W. Greven
Jan Willem Greven is geboren op 5 januari 1925. Jan Greven wordt ingedeeld bij het vierde Bataljon zevende Regiment Infanterie (4-7-RI). Op 14 februari 1947 vertrekt Jan met de Kota Baroe naar Indië. In 1949, slechts kort voor de soevereiniteitsoverdracht, is Jan Willem Greven met het schip Sibujak teruggekeerd naar Holland.

Van zijn schoonzoon Eddy Geurtsen hebben wij een uitgebreid verslag ontvangen. Als u hier op klikt dan kunt het volledige verslag lezen.
   
Frits Heelmink
   
  Hebbink
   
  W. Hendriksen
   
  J. Hilferink
   
  G. Jansen
   
  J.W. Jansen
   
  B. de Jonge
   
  Kamperman
   
 
G. Kamperman

   
H. Kempers
Hendrik Kempers was in Nederland ingedeeld bij de veldartillerie, gelegerd op Java bij de Limburgse Jagers. Heeft het grootste gedeelte van zijn diensttijd in Indië gewerkt in de haven bij het laden en lossen van de aan- en afvoerschepen.
 


Hendrik Kempers

   
A.W. Ketz
Appie Ketz vertrok op 9 juli 1947 met de Nieuw Holland en kwam terug op 23 maart 1950 met De Volendam. Was gelegerd op Midden Java en behoorde tot het 2e peloton, 4e bataljon, 5e regiment infanterie.
 


Appie Ketz

   
  H. Klumper
   

W. Kos
Wout Kos was vanaf oktober 1946 In Indië, gelegerd bij het 4e bataljon - 1e regiment infanterie afd. AAT 7e december divisie.
Hij was stoffeerder en zeilmaker en repareerde veel de zeilen van de vrachtauto's. Hij was gelegerd te Buitenzorg, Batavia en Java
   
  J.W. Kuilwijk
   
 
H. de Leeuw
Han de Leeuw uit de Beatrixstraat keerde 20 juli 1949 ziek terug uit Indië
   
  G.J. Lenderink
   
K. Levi
Was ingedeeld bij de 7e december divisie.
   
  J. Lovink
   
  C. Lugtenaar
   
  J.H. Marks

   
  J. Mellendijk
   
  G.A. Niemeyer
   
B. Oosterink
Opgekomen in 1948 te Schoonhoven. Was in Indië ingedeeld bij de Palmboomdivisie, dienst welzijnverzorging, als filmoperateur- projecteur. Naar Indié vertrokken in september 1949 met de Grote Beer, terug naar Nederland in december 1950 met de Zuiderkruis.
Was grotendeels gelegerd op Nieuw Guinea.
 

 

Bennie Oosterink, 2e van links, op de Zuiderkruis

   
G.A. Oosterink
Gerrit Oosterink, overleden op 12-11-2002 te Zelhem.
Ingedeeld bij het 434ste Bataljon Garde Regiment Prinses Irene vertrok hij op 29 september 1949 op de Volendam, één van de laatste schepen die werd uitgezonden, naar Indonesië. Op 25 oktober 1949 arriveerden zijn bij de Emmahaven in Padang.
Het bataljon werd verdeeld en commandant vaandrig Oosterink werd met zijn eenheid ontscheept in december 1949 op eiland Fak-Fak in Nieuw-Guinea. De taak van het detachement was Fak-Fak en omgeving te beschermen tegen infiltraties vanuit de Republiek Indonesië. Op 27 juli 1950 werd deze missie beëindigd en vertrokken met de Waterman naar Soerabaja.
Oosterink vertrok op 18 februari 1951 met de Nelly uit Indonesië en arriveerde op 18 maart 1951 weer in Nederland.

(Uittreksel uit De Indiëgangers 1945-1950 door Henk Krosenbrink)
   
G. Ortsen
 


Gert Ortsen

   
  E.J.W. Peppelman
   
  M. Plant
   
  J.W. Scheffer
   
J. Sloetjes
   
G.J. Smeenk
Opgekomen op 3 mei 1946 in de Willem de Zwijgerkazerne te Wezep. Was ingedeeld bij de C-Batterij 6e regiment Veldatillerie,
Hij bleef in Indië bij dit onderdeel, daar viel dit regiment onder de 7e Decemberdivisie.
Naar Indië vertrokken op 3 oktober 1946 met het schip Tegelber. Aangekomen in Tandjong Priok op 29 oktober 1946. Terug naar Nederland op 6 december 1949 met het schip Johan van Oldebarneveld.
Was gelegerd op West-Java.

 

   
B. Tieleman
Bennie Tieleman is opgekomen in maart 1948 in de Saksen Weimankazerne en na 6 weken overgeplaatst naar Amersfoort, 6e bataljon Garde Regiment Grenadiers.
Gelegerd op Midden Java, met centrale post Semarang, ingedeeld bij de Tijger brigade. Vertrok eind juli 1948 met de Zuiderkruis naar Indië en wegens oogletsel vervroegd terug in april 1950 met de Grote Beer.
   
  P. van Velde
   
  J.E. Vels
   
G. Velthorst
Gert Velthorst uit de Meene, opgekomen voorjaar 1946 in Fort de Bildt, opleiding onderhoud en chauffeur RIMI (Reparatie Inrichting Materiele Inspectie).
In Indié ingedeeld als soldaat 1e klas bij de Palmboomdivisie afdeling werkplaatsen en reparatie. Naar Indié in de zomer van 1946 met de Tabinta, terug in mei 1949 met het Engelse schip The Dundalk Bay. Was zijn gehele diensttijd gelegerd op Java.

 

   
J. Verbeek
Jaap Verbeek, geboren 12-11-1923, meldde zich in 1945 aan in Doetichem voor het Korps Mariniers en werd via België, Schotland uiteindelijk naar North Carolina in USA gestuurd, waar hij zijn opleiding kreeg.
Vanuit USA werd hij naar Indonesië gestuurd, waar Jaap als hospitaalverpleger dienst deed. Na zijn diensttijd kwam Jaap weer terug naar de Velswijk. Hij was één van de drie pleegzonen van meester C.H. Tiecken en zijn vrouw.
   
  J. de Vries
   
J.H. Vrieze
   
  J. Wassink
   
  J. Wassink
   
  H.J. Klein Wentink
   
  J.W. Weselink
   
  H.J.M. Wessels
   
  Willemsen
   
H.W. Wolsink
Soldaat Hen Wolsink behoorde tot het 3e bataljon- 3e regiment stoottroepen, 7e decemberdivisie.
Was gelegerd op Java in de omgeving van Bandoeng.

 

Op de herdenking van 4 mei 2005 is de plaquette van de omgekomen Indiëgangers, dat eerst in het voormalige gemeentehuis van Zelhem hing, onthuld bij het bevrijdingsmonument.

 

Mei 2005

Foto Herman Jonas

 

Mei 2005

Foto Herman Jonas

 

Advertentie uit collectie Eef Oosterink

 

In de slagerswinkel van Aussen, Smidsstraat 11, werden de pakjes verzameld voor de strijders in Indonesië, ook kom men hier zo nu en dan een grammofoonplaatje laten opnemen om zo een gesproken boodschap te versturen.

 

vlnr: A. Damstra, Tiny Damstra, Sofie Aussen, Willie Diersen (Hengeveld) en Hendrik Wesselink

Foto uit collectie Eef Oosterink

 

vlnr: A. Damstra, Riek Evers, Sofie Aussen, Hendrik Jan ten Brinke, Hendrik Wesselink en Willy Diersen (Hengeveld)

Foto van de fam. Wesselink

 

Scan van fam. Radstake