Bron:

Artikel door:

H. Jonas

Filmpjes die op YouTube staan:
Smoks Hanne Verhaal door Henk Ooyman 

Langs de Brinkweg vinden we de naam Lemkesbeumken, op de plaats ongeveer waar nu Polyketting staat. Het wordt omschreven als hogere zwarte grond, waarop vroeger één boom had gestaan. Het was een kenmerkend punt, omdat men hier in feite het dorp Zelhem binnenging vanaf de zuidkant. In de boom zou vroeger een lamp hebben gehangen om de naderende reiziger bij te lichten en daar zou de naam Lemkesbeumken vanaf zijn geleid.
Lemkesbeumken lag aan de Barinkweg, die vanaf de Brinkweg richting Heidenhoek liep. Het was de lijkweg, waarlangs de begrafenisstoet vanuit de Heidenhoek richting Zelhem trok. Als de stoet bij Lemkesbeumken was werd ze zichtbaar vanuit de kerktoren en begon men te luiden.

In de buurt van Lemkesbeumken woonden vroeger de kolenbranders in eenvoudige plaggenhutten. Daar woonde ook Smoks Hanne, die zo’n prominente rol speelt bij de viering van het 1200-jarig bestaan. Veel is er van Smoks Hanne niet bekend. Ze moet een kruidenvrouwtje geweest zijn, met genezende krachten en met helderziende gaven, ergens in de negentiende eeuw. Ze moet een markante figuur geweest zijn in het oude Zelhem, anders was haar naam niet zo lang blijven hangen. De legendes die de mensen rond haar persoon hebben geweven zijn met de jaren echter steeds grootser en grotesker geworden. Inmiddels is ze gepromoveerd tot een soort (goede) toverheks en dat leidt ongetwijfeld weer tot nieuwe prikkelingen van de fantasie.
Het arme oude vrouwtje zou hoogst verbaasd zijn met al die postume aandacht.

 

Het beeld van Smok Hanne boven de ingang van de VVV in De Brink
Foto van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 

Het beeld van Smok Hanne boven de ingang van de VVV in De Brink
Foto van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 

Smoks Hanne in de Stationsstraat
Ansicht uit collectie van Willem Hartemink (1995)
 

Smoks Hanne in de Stationsstraat
Ansicht uit collectie van Willem Hartemink
 

Het nieuwe beeld op de markt (Onthuld op 31 oktober 2012)
Foto van radio Ideaal