Herman Jonas
* 25-7-1954,  † 25-5-2010

Vol ongeloof en verslagenheid reageerden de medewerkers van de internetsite OudZelhem.nl op het bericht dat hun opperhoofd en webmaster Herman Jonas dinsdagavond 25 mei 2010 is overleden.
De oprichter van de internetsitewww.oudzelhem.nl, volgens eigen zeggen ‘een domme Drent’, had zich de afgelopen jaren een zeer uitgebreide kennis over Zelhem eigen gemaakt.
Zijn nooit aflatende inzet, samenwerkingsbereidheid en de wil om van zijn site een succes te maken, resulteerde er het afgelopen jaar in dat de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de site heeft opgenomen in haar archief. Als nationale bibliotheek zetten zij zich in om deze website duurzaam te bewaren. De KB zorgt er voor dat de website www.oudzelhem.nl te allen tijde voor iedereen te raadplegen blijft, voor nu en voor toekomstige generaties. Door Hermans overlijden of het stoppen van gegevensaanlevering gaan deze waardevolle gegevens dus niet verloren.
Het initiatief van Herman Jonas, die de Zelhemse geschiedenis voor iedereen digitaal toegankelijk wilde maken, heeft geresulteerd in een werkgroepje van enthousiaste mensen die hij om zich heen verzamelde. Ze hebben met veel plezier samen aan zijn ideaal gewerkt en voelen het als hun morele plicht om door te gaan met het uitzoeken, optekenen en publiceren van de Zelhemse geschiedenis.
De groep zal hem node missen bij alle gesprekken, telefoontjes, het uitzoeken van foto’s en het optekenen van verhalen. Er komen nu geen vragen en telefoontjes van Herman meer. Telefoontjes die hij steevast afsloot met ‘oki-doki, ik ga weer verder’. Hij kan zijn vragen nu niet meer stellen.

Het verleden was zijn passie tot in de kleine uurtjes.
Nu is ook hij tot in lengte der tijd vereeuwigd.

Herman (links) druk in gesprek met Rob Weetink. (foto uit 2009)