Laatst bijgewerkt: juni 2014 www.oudzelhem.nl

 

Over het bedrijf:

 
Huidig adres: Doetinchemseweg 53
Vorig adres: Markt 9
Website: Loomanbv.nl
Opmerking: Opgericht in 1902 door Everhard Jan Looman
 

   

 

Garage Looman zal een van de oudste garagebedrijven zijn in de achterhoek. Boerenzoons Gerrit Jan (1875) en Everhard Jan (1882) Looman zijn niet echt geboren voor het boerenwerk. Hun hart ging veel meer uit naar de techniek, met name naar alles wat wielen had. In de jaren 1890 en 1900 bleef dat eerst beperkt tot de velocipŤde dat juist de intrede begon te doen. De boerderij in Doetinchem veranderde geleidelijk in een werkplaats waar werd gesleuteld en geknutseld aan allerlei bewegende mechanismen. In 1908 begon Gerrit een fietsenzaak in Terborg. Ondertussen was zijn broer in 1902 met zijn eigen garage begonnen in de ouderlijke boerderij, aanvankelijk met Ruesink. Deze laatste begon in Varsseveld zijn eigen bedrijf. In 1910 was Jan een van de eerste in de Achterhoek die zich een auto aanschafte, een Adler. Met dit nieuwe vervoermiddel stortte Jan zich op het vervoer van personen. Samen met Joly uit Hengelo (Gld) haalde hij auto's naar de achterhoek om ze hier aan de man te brengen. In 1925 kon hij de zaak van zijn neef Arnoldus Bel overnemen aan de Markt in Zelhem.

 

De Adler Typ K 7/17 PS Phaeton uit 1910-1912 met kenteken M 819, wat in die tijd nog persoonsgebonden was

Foto uit collectie van Eef Oosterink

 

De winkel en garage aan de Markt 9 (oude nummering)

Foto uit collectie van Eef Oosterink

 

Advertentie uit de Graafschapbode van 13 mei 1927 van Eef Oosterink

   

Advertentie uit collectie van Eef Oosterink

 

Behalve dat hij er een garagebedrijf exploiteerde, verkocht Jan ook fietsen, naaimachines en radio's. Daarnaast fungeerde hij ook nog steeds als taxibedrijf. Voor het pand kwam ook al snel een benzinepomp om de klanten van de nodige brandstof te kunnen voorzien. Het eerste deel van het succesverhaal duurde tot 24 maart 1945. Op die dag werd het centrum van Zelhem bij vergissing getroffen door een bombardement van de geallieerden. Extra pijnlijk was dat een aantal motorfietsen, die Jan Looman tijdens de oorlogsjaren met succes voor de Duitsers verborgen had gehouden, op de valreep van de bevrijding in vlammen opging.

 

Na het bombardement, op de voorgrond de benzinepomp

Foto uit collectie van Eef Oosterink

 

Na de oorlog kwam de garage lange tijd niet goed meer op gang. Jan zelf, drieŽnzestig jaar inmiddels, vond het welletjes en had niet meer de ambitie om de zaak nog eens nieuw leven in te blazen. Hij kocht een pand aan de Barinkweg en begon daar met een winkeltje in radio's en naaimachines: Radio Looman. De ruÔne van de garage aan de Markt werd afgebroken, maar van herbouw was lange tijd geen sprake. Het perceel bleef daar vele jaren als een open wond liggen, nog wel steeds in eigendom van de oude Jan Looman.

Voor de oorlog werkte zoon Bernard Evenhard Looman (1904) in de zaak van zijn vader, maar deze miste de ambitie en het zakelijk instinkt van zijn vader om het garagebedrijf op te bouwen. Zijn zoon Willem Evenhard (Wim) (1934) begon vanaf 1957, na zijn diensttijd, in een oude schuur op het terrein van de Markt met de reparaties van bromfietsen. Gestimuleerd door zijn vrouw Riek begon het rond 1960 toch te kriebelen. Hij kocht de grond van zijn grootvader en in 1962 werd begonnen met de herbouw van garage Looman, de officiŽle opening volgde in 1964. Sinds dat jaar is garage Looman ook officieel dealer van Renault. Wim Looman overleed in 1996, maar het bedrijf werd voorgezet door zijn twee zoons en zijn dochter, krachtig terzijde gestaan door Wim's weduwe Riek. Omstreeks 2010 is garage Looman overgegaan als Auto Looman, garage van alle merken.

 

Advertentie uit collectie van Eef Oosterink

 

Wim Looman, bouwer en tuner van de Looman Specials,
de cross machines van het merk Kreidler

Foto uit collectie van Eef Oosterink

 

De oude loods achter het pand

Foto uit collectie van Eef Oosterink

 

Garage Looman, met benzinepomp aan de markt

Foto uit collectie van Eef Oosterink

 

Foto uit 1988 van Harry Somsen

 
 
Op een nieuwe locatie aan de uitvalsweg naar Doetinchem, vlak bij de rondweg, is Garage Looman vol vertrouwen
begonnen aan de tweede eeuw van haar bestaan.

Foto uit  augustus 2004 gemaakt door Herman Jonas

 

Foto's van de internetsite van garage Looman

 

Nota uit 1928

Foto uit collectie van Eef Oosterink